İhracatta Lider Renault

İhracatta Lider Renault



Otomotiv Sanayii Derneği'nden (OSD) yapılan açıklamaya göre, 2010 yılı Ocak-Mayıs döneminde toplam pazar, 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 3 artarak 225 bin 889 adet düzeyinde oldu.

Yapılan açıklamada, ÖTV indiriminin 30 Eylül 2009 tarihinde sona ermesinden sonra, yılın son çeyreğinde otomobil talebinin yeniden hareketlendiği belirtildi.

2010 yılı Ocak ayında otomobil satışlarının bir miktar gerilemesine karşılık daha sonra artışın süreklilik kazandığı ve Mayıs ayında da talepteki hareketliliğin, firmaların yapmış olduğu kampanyalar ve kısmen rahatlayan kredi piyasalarının olumlu etkisine bağlı devam ettiği, pazarın Nisan ayına göre yüzde 11 oranında arttığı vurgulandı.

Açıklamaya göre, Ocak-Mayıs döneminde, hafif ticari araç pazarındaki artış yüzde 15 düzeyinde gerçekleşirken, aylık olarak talep artışı düzenli olarak devam etti.

Nisan ayında ağır ticari araç pazarında başlayan hareketliliğin Mayıs ayında da devam etmesine bağlı olarak 2010 yılı Ocak-Mayıs döneminde ağır ticari araçlar pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 oranında arttı. Ancak otobüs pazarındaki keskin düşüş devam ediyor, bir önceki yıl aynı döneme göre 2010 Ocak-Mayıs döneminde düşüş yüzde 50 gibi önemli bir düzeyde bulunuyor.

Açıklamada, yatırım malı olan ticari araç talebindeki artışların, gelecekle ilgili olumlu beklentilerin geliştiğini de gösterdiğine işaret edildi.

İHRACAT

2010 yılı Ocak-Mayıs döneminde, bir önceki yıla göre, toplam otomotiv sanayi ihracatındaki artış yüzde 51,9 artışla 331 bin 260 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı ise yüzde yüzde 40,5 artışla 200 bin 489 adete yükseldi.

Ticari araç ihracatı yüzde 74 artışla 131 bin adet düzeyinde gerçekleşirken, traktör ihracatı da yüzde 16 oranında artışla 4 bin 691 adet oldu.

Bu dönemde toplam üretim yüzde 46 artışla 445 bin 628 adede, otomobil üretimi de yüzde 34 artışla 257 bin 822 adede ulaştı.

İHRACATTAKİ ARTIŞ ÜRETİM RAKAMLARINA OLUMLU YANSIDI

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen de konuya ilişkin değerlendirmesinde, otomotiv sanayinin 2010 yılındaki gelişmelerinin genel olarak olumlu yönde devam ettiğini belirterek, özellikle midibüs ve otobüs gibi yolcu taşıma araçlarında talep daralmasının arttığını vurguladı.

Özellikle ihracattaki artışın üretim rakamlarına olumlu yansıdığını belirten Önen, ancak otobüs ihracatının yüzde 21 daraldığını kaydetti.

Önen, 2008 Ekim döneminden itibaren küresel krizin olumsuz etkisini, özellikle otomotiv üretim ve ihracatı üzerinde yoğun olarak gösterdiğini ifade ederken, 2010 yılı Ocak-Mayıs döneminde üretim ile birlikte ihracatın bir önceki yıla göre yüksek oranda artmış görüntü vermesinin kısmen ''baz etkisi''nden kaynaklanmasına rağmen üretimdeki artışa süreklilik kazandırdığını da belirtti.

2010 yılı Ocak-Mayıs döneminde en fazla ihracatı 117 bin 116 adetle Oyak Renault yaptı.

Şirket Haberlerine Geri Dön


Kategori: Şirket Haberleri