Anadolu Sigorta Çalışanları Sigaraya Savaş Açtı

Anadolu Sigorta Çalışanları Sigaraya Savaş Açtı

 Dünya Sağlık Örgütü'nün 2010 yılı sonunda açıkladığı verilere göre, Türkiye, 17 milyon 300 bin sigara bağımlısı ile en çok sigara içilen 14 ülke arasında Rusya'dan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Sigaraya yönelik son düzenlemeler tüketimde kısmi gerileme sağladı. Ancak, tiryakilerin sigaranın zararlarını bilerek tükettiğine dikkat çeken uzmanlar, 'Sigara psikolojik bir bağımlılık. Bu nedenle, sigaradan kurtulmak isteyenlere, psikolojik bağımlılığı nasıl sona erdireceğinin yollarını göstermek gerekiyor' diyor.

Anadolu Sigorta, uzmanların bu uyarılarını dikkate alarak, çalışanlarının bağımlılıktan kurtulma çabalarına katkıda bulunmak amacıyla çalışma başlattı.

Allen Carr Türkiye ile yürütülen, 'Sigarayı Bırakma Projesi' kapsamında düzenlenen seminerlerde katılımcıların herhangi bir baskı altında kalmaksızın kendi iradeleriyle sigaradan kurtulmanın yolları gösterildi. 'Sigara molaları' dahi verilen seminerler sonrasında katılımcıların yüzde 65'i sigarayı tamamen bırakırken, yüzde 20'si önemli ölçüde azalttığını belirtti. 

Anadolu Sigorta'nın geçen yıl Aralık ayından bu yana sürdürdüğü proje hakkında bilgi veren İnsan Kaynaklar ve Eğitim Müdürlüğü'nden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Filiz Tiryakioğlu, projenin başlangıcından bu yana geçen yaklaşık 5 aylık süreçte, 115'e yakın Anadolu Sigortalının sigara bırakma seminerlerine katıldığını söyledi.

Sigarayı bırakmak isteyen çalışanlar, önce toplam 6 saat süren bir günlük seminerlere katıldılar. Takip eden bir hafta içinde sigara içmemeyi başaranlar için destek amaçlı sohbet toplantıları düzenlendi. Tiryakioğlu, sigara içmeye devam edenler için de ücretsiz destek seminerleri verildiğini ifade etti.

Ana seminerler firma merkezinde, sohbet toplantıları ise Anadolu Sigorta'nın Genel Müdürlüğünde yapıldı. İstanbul dışındaki çalışanlar için Ankara ve İzmir'de seminerler gerçekleştirildi. Sonrasında telekonferans yöntemi ile sohbet toplantıları yapıldı.

Zararlarını bildikleri halde içmeye devam eden katılımcılara, zararları tekrar anlatmak yerine bunlardan nasıl kurtulabileceklerinin yolları gösterildi. Hatta seminer boyunca sigara molaları bile verilerek, tamamen bu konuya odaklanmaları istendi. Terapistler, sigara bağımlılarına, 'neden sigara içtiklerine' ilişkin sorular yöneltti.

Her tiryakinin, 'Sigara stresimi alıyor, kahvenin yanında çok iyi gidiyor, içmeden konsantre olamıyorum' gibi kendilerine özgü 'bahaneleri' ele alındı.

Sigaranın psikolojik bir bağımlılık olduğu, bırakma sürecinin ardından gelen günlerde neler yaşayacakları ve bu durumlarda ne yapmaları gerektiği anlatıldı. Böylece, seminer sonrasında psikolojik bağımlılıktan kurtulanların, 'mutlu sigara içmeyenler' olmaları sağlandı.

Seminerlere katılanlarla yapılan anket sonuçlarına göre geçen 5 aylık süreçte, katılımcıların yaklaşık yüzde 65'i sigarayı tamamen bırakırken, yüzde 20'ye yakını sigara kullanımını önemli ölçüde azalttı. Katılımcıların tamamına yakını seminerlerin kendisi için faydalı olduğunu ve uygulamadan memnun olduğunu belirtti.

Sigarayı henüz bırakmamış olan çalışanlara yönelik destek seminerlerini kesintisiz olarak sürdürdüklerini vurgulayan Filiz Tiryakioğlu, bu kapsamda son olarak Nisan ayı içerisinde, İzmir'de bulunan bölge müdürlüğünde çalışanlar için de seminerler organize edildiğini ifade etti.

Tiryakioğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü; 'Destek seminerleri sonrasında sigara bırakma oranında ciddi ölçüde artış olacağını düşünüyoruz. Eğer gerekli olduğunu düşünürsek çalışanlarımız için ikinci bir seminer de düzenleyebiliriz. Amacımız çalışanlarımızın yaşam kalitelerini artırmak ve onlara daha sağlıklı bir hayata merhaba demeleri için destek olmak.'

Şirket Haberlerine Geri Dön


Kategori: Şirket Haberleri