'Türkiye Enerjisini Topluyor' Projesi Ekipleri Akdeniz'de

'Türkiye Enerjisini Topluyor' Projesi Ekipleri Akdeniz'de

Profilo Dayanıklı Ev Aletleri, ev hanımlarını enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirmek, doğal kaynakların doğru kullanımına katkıda bulunmak  üzere başlattığı kurumsal sosyal sorumluluk projesi  'Türkiye Enerjisini Topluyor' çalışması kapsamında Marmara, Karadeniz, Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Ege bölgeleri'nin ardından Akdeniz bölgesindeki  illerde ev ziyaretlerine başladı. Profilo ekipleri 11 Nisan - 10 Mayıs  2011 tarihleri arasında Isparta, Burdur, Antalya, Mersin, Adana ve Antakya 'da toplam  57 hane ziyareti gerçekleştirmeyi ve 570  ev hanımına ulaşmayı hedefliyor.

Proje kapsamında 2010 yılı başında Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü yetkililerinden 'Evde Enerji Tasarrufu' eğitimi alan bir eğitmen kadrosu oluşturan Profilo, bu gezici ekipler ile Türkiye'yi karış karış gezmeye devam ediyor. Bugüne kadar yaklaşık 400'e yakın ev ziyaret edildi ve 3200'ü  aşkın ev hanımına ulaşıldı. Hanımlara evlerindeki elektrikli aletlerin kullanımı sırasında alınabilecek küçük önlemlerle, enerji ve su tasarrufu sağlamanın yolları aktarıldı. Enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirilen ev hanımlarına aile bütçelerine nasıl katkı sağlayabilecekleri konusunda bilgi verildi. Profilo Dayanıklı Ev Aletleri'nin 'Türkiye Enerjisini Topluyor' projesi gezici ekipleri, İç Anadolu Bölgesi'ndeki çalışmanın tamamlanmasının ardından Türkiye'nin diğer bölgelerindeki illeri gezmeye devam edecek. Profilo proje kapsamında Mayıs sonuna kadar 500 haneye ulaşmayı  hedefliyor.

İşte aile bütçesine katkı sağlayacak çevreci 'Püf Noktaları'ndan birkaçı:
- Çay ya da kahve yaparken içeceğiniz kadar su kaynatın, böylece ihtiyacınız olmayan suyu kaynatmak için harcayacağınız enerjiden tasarruf edersiniz.
- 'Çamaşırlarımı yüksek ısıda yıkamam lazım' diye düşünmeyin. Tüm çamaşırları yüksek ısıda yıkamak sadece daha fazla enerji harcamanıza sebep olur.
- Buzdolabınızdaki sıvı yiyeceklerin üzerini kapatın. Sıvı yiyecekler dolabın içindeki nem oranını artırarak kompresörün daha fazla çalışmasına neden olur.
- Dondurulmuş gıdaları derin dondurucudan 1 gün önce çıkarıp buzdolabınıza koyun. Donmuş ürün, dolaba soğukluk vereceği için dolabınız daha az enerji harcayacaktır.
- Buzdolabınız fırın ve diğer ısı kaynaklarından uzakta olsun ki, serin kalmak için çok fazla çaba sarf etmek zorunda kalmasın.
- Verimli enerji kullanımı için buzdolabı ile arkasındaki duvar arasında en az 10 cm mesafe olmalı. Buzdolabının çevresi, toz ve hava sirkülasyonunu etkileyen maddelerden de uzakta olmalı.
- Bulaşık makinesi kullanmak elde yıkamaya göre yaklaşık 10 kat daha ekonomiktir. Bulaşıkları bulaşık makinesinde yıkayarak hem yarı yarıya daha az enerji harcarsınız hem de sudan tasarruf edersiniz.
- Elektrikli cihazlar düğmesinden kapatmadığınız sürece enerji harcamaya devam eder. Elektrik tasarrufu için cihazlarınızı mutlaka düğmesinden kapatmalısınız.
- Şarj cihazları da kullanılmadıkları zaman bile enerji harcar, cep telefonu gibi cihazlarınızı şarj ettikten sonra şarjı prizde bırakmayın. Bu şarj cihazının kullanım süresini de kısaltır.
- Düşük enerji ampulleri size gereken ışığı verdikleri gibi 3 kat daha az enerji harcar.

Daha Az Su kullanabiliriz!
- Sebzeleri elde yıkama yerine bir kaba su koyarak onun içinde yıkarsak yılda 18 ton (900 damacana) su tasarrufu sağlarız.
- Sebzeleri yıkadığımız suyu çiçek sulamada kullanabiliriz
- 4 kişilik ailenin bulaşığı elde yıkanırsa günde 84 litre su harcanır, bulaşık makinesinde yıkanırsa 13 litre su harcanır. Bu yılda 40 yon (2000) damacana su tasarrufu sağlar.
- Musluklardan su damlıyorsa ayda 750-1500 litre su boşa akıyor demektir.
- Dişlerinizi fırçalarken suyu kapatın.
- 5 dakikalık bir duş sırasında 60 litre su harcanıyor. Yeni duş başlıkları suyu ekonomik kullanıyor ama suyun basıncını artırarak suyu verimli kullanıyor.
-Tuvaleti günde 1 kez de olsa çöp olarak kullanıp, amacı dışında sifonu çekerseniz yılda 4 ton su harcamış olursunuz.

Şirket Haberlerine Geri Dön


Kategori: Şirket Haberleri