Vestel Savunma Sanayi, Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nda

Vestel Savunma Sanayi, Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nda

Vestel'in savunma sektöründeki şirketleri Aydın Yazılım ve Elektronik Sanayi A.Ş. (AYESAŞ) ve Vestel Savunma, 10. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF 2011'te yeni projelerini görücüye çıkarıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin insansız hava aracı ihalesini kazanan ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Taktik İnsansız Hava Aracı (İHA) Geliştirme Projesi Sözleşmesi'ni imzalayan Vestel Savunma Sanayi, 10 ? 13 Mayıs'ta TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuarda test uçuşlarını başarı ile gerçekleştiren Taktik İHA'nın ilk versiyonunu sunuyor. Tamamı Vestel Savunma çalışanları tarafından geliştirilen EFE Mini İnsansız Hava Aracı da fuarda dikkat çeken ürünler arasında yer alıyor.

Vestel Savunma'nın yakıt pili ve hidrojen teknolojileri alanındaki Ar-Ge çalışmalarını da sergilediği fuarda, yazılımının büyük kısmı AYESAŞ tarafından gerçekleştirilen ve elektronik kartları AYESAŞ tesislerinde üretilen Joint Strike Fighter (F35) savaş uçaklarının Panoramik Kokpit Ekranı, Sahil Güvenlik gözetleme sistemlerine ilişkin çözümler, komuta kontrol ve havacılık alanlarındaki tasarım, üretim ve yazılım kabiliyetlerinden bazı örnekler de teşhir ediliyor.

AYESAŞ ve Vestel Savunma Genel Müdürü Aziz Sipahi, 'Bölgemizin en önemli savunma fuarlarından olan ve dünyanın en büyük şirketlerinin katıldığı IDEF, Vestel Savunma şirketlerinin ve birer parçası oldukları Türk savunma sanayiinin ulaştığı seviyeyi göstermesi açısından büyük önem taşıyor' dedi.

Vestel Savunma'nın tamamen özgün sistemler geliştirerek öncelikle yurt içi daha sonra da yurt dışı pazarda yer edinme ve Türkiye'nin bu alanda yurt dışı bağımlılığına son verme hedefiyle çalışmalarını yürüttüğünü belirten Sipahi, 'Karayel İnsansız Hava Aracı öncelikle Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyaçları göz önüne alınarak geliştirildi. Bu sürecin bir parçası olarak ilk aşamada Mini İHA (EFE) ve ikinci aşamada da Taktik İHA (KARAYEL) çalışmalarını yürüttük' dedi. Karayel'in yaklaşık 18 aylık bir süre içinde yani dünyadaki benzerleri ile karşılaştırıldığında rekor sürede uçuş testlerine başlayabilecek duruma getirildiğini belirten Sipahi, 'Karayel, insansız hava araçlarının tasarım ve üretiminde uyulması gereken kuralları tanımlayan NATO standardına uyumlu, sınıfındaki ilk İHA olma özelliğini taşıyor' diye konuştu.

Taktik Karayel insansız hava aracı (İHA) projesi
Karayel Taktik insansız hava aracı sistemi 6 uçak, 3 yer kontrol istasyonu ve bir fırlatma rampasından oluşuyor. Karayel, projenin teknik isterlerinde yer alan 18 bin feet yüksekliğe çıkma, 35 kg faydalı yük taşıma ve minimum 10 saat uçma hedefinin çok üzerinde; 20 bin feet uçuş yüksekliği, 70 Kg faydalı yük ve 20 saate kadar havada kalış süresi hedefi doğrultusunda tasarlanıyor. Otopilot yazılımı ve donanımından yer kontrol istasyonunun geliştirilmesine, gövde tasarımından üretimine kadar tüm sistemler tamamen Vestel Savunma bünyesinde gerçekleştiriliyor. Karayel İnsansız Hava Araçları, NATO standartlarına (STANAG 4671) da uyumlu olarak geliştiriliyor. Karayel, paraşütle inebilme ve katapulttan (mancınık) atılabilme özelliğinden dolayı piste ihtiyaç duymaksızın iniş kalkış yapabilecek ve benzerlerinden ayrışan bu özelliği sayesinde deniz platformlarından da fırlatılabilecek.

EFE mini insansız hava aracı projesi
EFE mini insansız hava aracı sistemi 4 kg ağırlığa ve 1,6 m gövde uzunluğuna sahip. Kanat açıklığı ise 2,6 m.

F35 Joint Strike Fighter savaş uçakları için Panoramik Kokpit Ekranı (PCD)
Yazılımının önemli bir bölümü AYESAŞ tarafından gerçekleştirilen ve elektronik kartları AYESAŞ tesislerinde üretilen panoramik kokpit ekranı (PCD) günümüzün en gelişmiş teknolojileriyle donatılan F35 Joint Strike Fighter savaş uçakları için geliştirildi.

RADNET (Radar Network / Radar Ağı)
AYESAŞ, Türkiye'nin ilk askeri milli radar ağı projesi olan RADNET için geliştirdiği yazılımlar, geniş alan ağı üzerinden birbirine bağlanan harekât ve komuta kontrol merkezleri ile radarların gerçek zamanlı ve paralel çalışabilmelerini olanaklı hale getiriyor. Bu sayede, farklı bölgelerdeki radarların, komuta kontrol merkezlerinde aynı anda ve çoklu halde izlenebilmesinin ve kontrol edilebilmesinin sağlanması, Hava Kuvvetleri Komutanlığının hava savunma unsurlarının beka kabiliyetini arttırıcı bir unsur olarak dikkat çekiyor.

Sahil Gözetleme Sistemleri
Sensör uzaktan kumanda ve entegrasyonunu içeren Sahil Gözetleme ve Radar Sistemi (SGRS) projesine yönelik AYESAŞ'ın geliştirdiği çözüm, sensörlerden elde edilen verilerin füzyonu yapılarak su üstü resminin oluşturulmasını sağlıyor. Söz konusu resim 'Ağ Destekli Yetenek ? Network Enabled Capability' prensipleri çerçevesinde yayınlanarak, ağ üzerinde web ara yüzü kullanılarak erişim sağlıyor ve böylece taktik ortamda elde edilen birleştirilmiş veri ağ üzerinden güvenli bir ortamda karar vericilere ulaştırılabiliyor.

Aviyonik Yazılımlar
Aviyonik ve güvenlik kritik yazılımlar konusunda Türk Savunma Sanayiinin en deneyimli şirketi olan AYESAŞ tarafından geliştirilmiş olan aviyonik yazılımlar, ABD Federal Havacılık İdaresi (Federal Aviation Administration) tarafından da uçuşa elverişliliği konusunda sertifika sahibi. AYESAŞ'ın Aviyonik yazılımlar konusundaki çözümleri de fuarda tanıtılıyor.

Şirket Haberlerine Geri Dön


Kategori: Şirket Haberleri