Besni'den Çin'e Uzanan Başarı Öyküsü

Besni'den Çin'e Uzanan Başarı Öyküsü

- Aysun Öner'in çok sayıda yakınıyla görüşerek, belgeleri inceleyerek, titizlikle kaleme aldığı ve Doğan Kitap tarafından yayımlanan 'Besnili Bilge' bugün Türkiye'nin en önemli ihraç markalarını üreten, sınırlarını Rusya'dan Çin'e,  ABD'den Afrika'ya kadar genişleten büyük bir dünya markasının, dev bir holdingin, sıfırdan zirveye yükselişinin inanılmaz öyküsünü anlatıyor. 1931 yılında Besni'de yoksulluk içinde hayata başlayan Mehmet Erdemoğlu, mütevazı imkânlarla ama büyük bir inançla atıldığı ticaret hayatında, ısınmak için kahvehanelere girdiği, kamyon kasalarında donma tehlikesi atlattığı günlerden, 14 grup şirketi, 4 bin 400 çalışanı bulunan bir holdinge ulaşan yolu, büyük bir sabırla örmeyi başardı.

Mehmet Erdemoğlu'nun 77 yıllık roman niteliğindeki yaşam öyküsü, aynı zamanda Türkiye'nin 1930'lu yıllardan bugüne gerçekleştirdiği dönüşümü de anlatarak, tarihi bir belge olma özelliğini taşıyor. Mehmet Erdemoğlu'nun ticaret hayatında 'çalışkanlık, dürüstlük, güven ve adalet' kavramlarından asla vazgeçmemesi, gerektiğinde 'çaycının bile fikrini sorabilmesi', çalışanlarının haklarını fazlasıyla vermeye özen göstermesi, zor durumda bulunan herkesin yardımına koşması gibi ilkeleri, 'Besnili Bilge' kitabını, değerini hiçbir zaman kaybetmeyecek bir yaşam felsefesi kaynağına da dönüştürüyor.

Babamın ilkeleri ve hayatı başarı felsefemizdir

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, bugün ulaştıkları başarıların temelinde rahmetli babaları Mehmet Erdemoğlu'nun örnek alınacak yaşam öyküsü ile 'çalışkanlık, dürüstlük, güven ve adalet' ilkelerinden oluşan hayat felsefesinin yattığını belirterek, 'Rahmetli babam Mehmet Erdemoğlu, iki dokuma tezgahıyla başladığı ticaret hayatında, ilkelerinden kesinlikle ödün vermeyerek başarıya ulaşılabileceğini gösterdi ve bize yüzyıllarca değerini kaybetmeyecek manevi bir miras bıraktı. İbret alınacak öykülerle ve yaşam felsefesiyle oluşturulan bu mirası, tüm halkımızla, özellikle gençlerle paylaşmak, onlara yol gösterebilmek bize onur veriyor' dedi.

Kitaptan bölümler

İki kişilik çalışırdı

Kitapta, Mehmet Erdemoğlu'nun çalışkanlık, güven ve adalet ilkelerini yansıtan birçok çarpıcı anekdot yer alıyor. Bazıları şunlar:

- Arkadaşı Hasan (Şıh) ondan söz ederken 'Mehmet iki kişilik çalışırdı' diyecekti yıllar sonra. Geceleri bile gidip çalıştığını, diğer çırakların sabah işe geldiklerinde onun savanlarının çoktan dokunmuş olduğunu görüp gözlerine inanmadıklarını, o yılları yaşayan dostları ayrı ayrı anlatmışlardır.

- Ev için ortaya çıkan bir müşteri, kendisinin belirlediği fiyattan daha fazlasını teklif eder. 'Peki' der Mehmet Bey. Ancak arkadaşının birine daha önce söz verdiğini duyunca, aradaki farka rağmen hemen vazgeçer.

- Bir gün bir iplik üreticisi malını, değerinin yüzde 50 altında bir fiyatla teklif etmek üzere gelir. Mehmet Bey, (Genel Müdür'e) 'Piyasa değerinden al. Parasını hemen öde' der. 'Senin yarın o durumda olmayacağını kim garanti edebilir? Öyle bir durumda boğulup mallarının alınması hoşuna gider miydi? Sana ne yapılmasını istiyorsan onu yapacaksın' diyerek hayat dersi verir.

- Bir gün Mehmet Amca, yoksul bir tanıdığının evlenen oğluna düğün hediyesi olarak bir halı göndermek istemiş. Yollamadan önce de seçilen halıyı getirtip açtırmış. Bir de bakmış ki arkasında bir ilmik hatası, zor fark edilen bir düğüm var. Bunu görünce çok öfkelenmiş. 'Bu dikkatsizliği nasıl yaparsınız! Verdiğiniz hediye sizi yansıtmalı' diyerek kıyametleri kopartmış.

Şirket Haberlerine Geri Dön


Kategori: Şirket Haberleri